Det lønnsomme hatet

Hvordan få sinte folk i opposisjon til å bli enda sintere? Påfør dem skam og latterliggjør deres bekymringer.

Donald Trump burde egentlig ikke ha vært en stor overraskelse. Etablerte medier og politikere, i både inn og utland, hadde all grunn til å ta hans kandidatur og ikke minst hans popularitet seriøst når han gjentatte ganger klarte å gjøre det “umulige”. Få trodde på en Brexit x 10, men sjokk ble det igjen. Folket er dypt splittet.

Klassens bølle

Trump ble hyppig beskrevet som en rasist, sexist og en egosentrisk drittsekk. Og, ja, han oppførte seg som en bølle under hele valgkampen, noe som førte til at flere innstendig ba velgerne om å ikke behandle presidentvalget som om det skulle være et elevformann-valg i en barneskoleklasse.

Uansett hvor motbydelig man måtte mene Trumps retorikk var, så er det ingen tvil om at han nådde fram. Trump representerte noe annerledes. Aldri før har en presidentkandidat brukt et så tilfeldig og enkelt språk. Man kan fort sitte igjen med følelsen av at Trump virkelig ikke tenker før han snakker, at han ikke eier filter. Dette ble av mange oppfattet som lidenskapelig, genuint og ærlig. En gjennomtenkt, strukturert Hillary Clinton, ble sett på som iskald, beregnende og taktisk. En luring!

Trump ble hatet av de “rette” folkene

I et land preget av en svært heterogen befolkning, hvor arbeidsledighet og fattigdom er høyst tilstede, er det ikke å vente at mange føler seg snytt av eliten eller det såkalte establishment. En elite Trump, ironisk nok, ikke ble sett på som en del av. Hvorfor ble en milliardær, en riking, en mann som skryter av å ha lurt seg unna skatt til fellesskapet, ikke sett på som en del av nettopp den eliten han tilhører? En av hovedårsakene er at den politiske eliten hater han og han “hater” dem. Det er for mange grunn nok i seg selv til å gi han sin stemme. Det samme “lønnsomme hatet” så vi da Labour skulle velge leder. Jeremy Corbyn, var hatet av sine egne kollegaer i parlamentet, men elsket av grasrota, dermed vant han nok en brakseier!

trump-og-farage
Flere har stilt spørsmålstegn ved hvordan de to mennene i gull-heisen, Donald Trump og Nigel Farage, kan ha klart å male et bilde av seg selv som mennene som “ga fingeren” til eliten.  Picture: Twitter

Politikerforakt og fancye mediefolk

Politikerforakten er stor i USA, så når en mann med “zero” politisk erfaring prøver seg, er det forståelig at noen vil gi han en sjanse. Det at en fancy talkshow host sitter og gjør narr av han, treffer de som allerede ler av Trump, ikke de han eller hun forsøker å overbevise. “Make America great again” slo an, nettopp fordi mange amerikanere ikke opplever en “flott” hverdag. Clinton feilet i å anerkjenne problemene til vanlige folk, noe som i større grad forsterket hennes posisjon som en del av “the establishment”. Trump spilte på misnøye. Clinton på at Amerika var fantastisk fordi alle stod sammen. En retorikk som verken stemte med virkeligheten eller følelsen mange folk satt med, særlig eldre hvite menn med lav utdannelse.

Folkeforakten

Folkeforakten enkelte kjendiser, medier og politikere tidvis viser, uten å nødvendigvis være klar over det, er med på å skape en voldsom frustrasjon. Mange av dem som stemte på Trump identifiserer seg verken med rasisme eller sexisme, og de liker dårlig å bli lagt under samlebetegnelsen “idioter”. Mange av Trumps velgere ønsket desperat en forandring og Trumps løfter om at “de glemte folkene, ikke lenger vil bli glemt” falt i god jord hos mange. Trumps seier bekymrer mange og det er ikke rart! Det er all grunn til bekymring når generaliserende og farlig retorikk når fram! Men når en person, som snakker så stygt og vulgært om flere store grupper i samfunnet, klarer å innta posisjonen som verdens mektigste, må vi anerkjenne hvor “out of touch” politikere og det etablerte har vært med vanlige folk. Folk som føler seg ignorert og glemt. Når media kun roter rundt i de største bykjernene sammen med de som driver politiske kampanjer blir det sjelden mer forståelse.. Da blir informasjonen og inntrykket ofte skjevt og lite treffsikkert. Både Brexit og valget av Trump har vist nettopp det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s