Brexit: En dyr skilsmisse

Gifteringen blir tatt av i løpet av mars med løfter om at dagene Storbritannia betalte store summer til EU er over, men skilsmisseoppgjøret kan likevel bli svindyrt… UK ønsker seg to år til å diskutere oppgjøret, EU mener 18 måneder bør holde. 

Et av Leave-kampanjens, kanskje største argument, var:”vi sender EU 350 millioner pund i uka, la oss heller bruke pengene på NHS (helsevesen)”.

Tallet er omstridt, men poenget var nettopp at hvis Storbritannia forlater unionen ville man slippe å betale store summer til EU.

Så hva koster det å bli “fri og frank”? 

I følge BBC sender Storbritannia ca 14 milliarder pund til EU i løpet av et år. Den summen vil altså ikke nå EU lengre. Når det gjelder selve skilsmisseoppgjøret regner man med at EU-forhandlere vil godta et oppgjør på ca 34 milliarder Euro i følge kringkasteren. Disse pengene skal dekke ting i EU-budsjettet som Storbritannia allerede har “meldt seg på” til og med 2020, altså et år etter at UK forventes å være ute.

Så hva skal altså dekkes i oppgjøret?

Budsjett og kredittkort 

Storbritannia og EU har vært “i et forhold” i over 40 år. Det betyr et stort, komplekst og delt “husholdningsbudsjett”. Dessuten, ikke glem kredittkortet! Hvert år knytter EU seg til prosjekter, eksempelvis, telefoni investeringer og infrastruktur som man regner med vil lønne seg og være en investering i fremtiden. Hvert år har Storbritannia signert budsjettet og støttet det som et medlem av “klubben”. Totalsummen er 240 milliarder av ubetalte utgifter når Storbritannia flytter ut fra “EU-bofelleskapet”. Storbritannias del av dette er 12 prosent, altså ca 29 milliarder, forteller Financial Times mann i Brussel, Alex Barker, til BBC.

Men han snakker også om løfter og prinsipper Storbritannia har forpliktet seg til, som å bygge veier i fattigere land i Øst-Europa og sist men ikke minst om pensjoner. EU har en egen pensjonsordning og den gjennomsnittlige pensjonist får ca 67 tusen euro i året.

Ansvaret Storbritannia har forpliktet seg til betyr ca 60 milliarder euro, sier Barker til BBC Radio 4.

Men summen Storbritannia faktisk må betale er fortsatt uviss, både EU og UK kan dra skilsmisseadvokatene sine helt til domstolen i Haag.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s