Roboter, radikalisme og forandring

Theresa May anklages for “hakk i plata” med sitt gjentatte mantra “strong and stable”, Jeremy Corbyn har introdusert det mest radikale partiprogrammet Labour noensinne har sett, og Liberaldemokratene og SNP gjør sitt for å kapre de som hater Brexit. 

“Det fins ingen “Mayisme” sa statsminister, Theresa May, da de Konservative lanserte partiprogrammet i dag. Bakgrunnen var påstanden om at May forsøker å skille seg fra sammenligningen med tidligere statsminister, Margaret Thatcher og thatcherisme. Men at hun derimot er en “rød” konservativ aviser May, som kaller seg selv for en god konservativ.

Etter Brexit kan partiene lukte nye velgere og ser sitt snitt til å “stjele” velgere fra hverandre i større grad enn tidligere. Brexit har ført til at valget for mange handler om en hard eller en myk Brexit, eventuelt en sterk opposisjon som kan holde May i ørene når Storbritannia bryter med EU, eller en nærmest “allmektig” May som kan ture fram som hun vil.

Brudd med fortiden 

Det største opposisjonspartiet, Labour, har turt å satse. I partiprogrammet ønsker Labour blant annet nasjonalisering av jernbanen og en tydelig profil bort fra markedet og til statstyre av viktige sektorer. Partiprogrammet til de konservative går bort fra forgjengerens, David Cameron, fokus på middelklassen og over på arbeiderklassen. Både partiprogrammet til Labour og de Konservative bryter med tradisjonell partipolitikk.

Liberaldemokratene vil ha en endelig stemme over Brexit eller avtalen når forhandlingene med EU er ferdige. Det skotske nasjonalistpartiet, SNP, truer med en ny skotsk folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia, dersom de ikke får forhandle med EU på særegent grunnlag.

Et “nytt” Brexit-valg

Theresa May får mye kritikk for å ikke delta i partilederdebatten og for å høres ut som en robot med sitt gjentatte slagord “sterkt og stabilt lederskap”.

For May handler valgkampen i hovedsak om Brexit og lederskap. For Corbyn mer om sosiale og nasjonale forhold,  for Liberaldemokratene om å være den eneste troverdige opposisjonen til Theresa May, når hun styrer Storbritannia mot en beinhard Brexit. De fleste tror allerede May har vunnet valget, partiet leder suverent på meningsmålingene, men Labour og Corbyns tilhengere tror de kan overraske, særlig ved å flyte på anti- establishment bevegelsen i Europa.

Om Storbritannia vil sjokkere igjen gjenstår å se.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s