Når hovmod står for fall…

Theresa May skulle skrive seg inn i historiebøkene som lederen som tok Storbritannia ut av EU og gjorde Brexit til en suksess. Nå kan veien til utmeldelse fra unionen bli langt mer kronglete og ydmykende enn planlagt. 

Statsminister May er i en “vikarierende” posisjon og hun vet det. Etter nyvalget hun selv valgte å kalle inn, gikk den konservative lederen på et sviende nederlag. Det er lite sannsynlig at May får stille til valg igjen og det er langt fra sikkert at hun vil sitte ut hele perioden.

Tatt for gitt 

May kjørte en valgkamp hvor hun stort sett stod med pekefingeren opp og advarte mot å dekke opp forhandlingsbordet for opposisjonsleder, Jeremy Corbyn.  Til tider minnet hun om en belærende lærer som ba elevene om å putte riktig stemmeseddel i kassa så hun kunne “get on with the job” og få Storbritannia ut av EU uten for mye mas og kjas fra brysomme opposisjonspolitikere. Med et solid overtak på meningsmålingene “gadd” hun ikke en gang å stille opp i en eneste TV-debatt. Dråpen for mange var da May annonserte den ekstremt kontroversielle policy’en, av kritikerne kalt, “demens-skatten”, i partiprogrammet. En policy som gikk ut på at eldre pleietrengende skulle betale mer selv, eventuelt etter sin død i form av dødsbo. Et direkte angrep på de konservatives største velgergruppe, nettopp seniorene. Mange velgere satt igjen med følelsen av at statsministeren tok dem for gitt.

Corbyn som ballets dronning

Alle elsker en underdog! Den rufsete rebellen, Jeremy Corbyn, som nærmest har blitt mobbet i britisk presse, latterliggjort av egne partifeller og ikke minst av “skolens elevformann”, Theresa May.  Endelig kunne Corbyn ta igjen og le sist i et politisk scenario som minnet om forløpet i en “high school movie”.

Corbyn leverte, til hans partifellers store overraskelse, langt flere seter i Underhuset og stemmer i kassa, enn det Ed Milliband gjorde i 2015.  Corbyns valgkamp fokuserte langt mer på håp og på velferdssystemet. Og ikke minst, Corbyn elsker valgkamp, og det synes! Han får til å mobilisere velgere og har vært populær blant særlig de unge.

En mykere May og en mykere Brexit? 

Så er det mulig at vi vil se en langt mykere og mer ydmyk May som søker samarbeid og støtte fra et parti mange i Englands byer vet svært lite om, DUP (Unionistene i Nord-Irland). Et parti som ikke er kjempe fan av en hard Brexit blant annet fordi de vil unngå en hard grense mot Irland.

Etter å ha møtt dronningen og bedt om å danne en minoritetsregjering, sa May til pressen,”now let’s get to work” før hun gikk inn i Nr.10. Om Theresa May våger å mane om sterkt og stabilt lederskap igjen gjenstår å se.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s