Den sure tonen

Ingen framgang og langt igjen før det er snakk om noen handelsavtale mellom EU og Storbritannia, det er oppsummeringen etter tredje runde Brexit-forhandlinger. Begge sider er frustrert over hverandre. Britene mener EU er for rigid og sta, mens EU mener britene er for vage og forsøker å snike seg unna det de skylder i skilsmisseoppgjøret.

EU er ikke fornøyd med et eneste papir i gigantbunken av dokumenter britene publiserte i uka før runde nr.3.  – Ikke tilstrekkelig, ikke god nok og urealistisk er kritikken fra EU.

Britene svarer i en tydelig fornærmet tone. De har brukt et helt år på disse papirene og byråkratene har vært stolt over arbeidet de har lagt ned.

Britene har forsøkt å redegjøre for en rekke punkter, blant annet EU-domstolen og grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-landet Irland. Britene vil dessuten ha en overgangsordning hvor de ser for seg at handel vil foregå friksjonsfritt, omtrent som i dag med usynlige grenser, i en overgangsperiode på 2-3 år.

EU har svart at Britene ikke kan være “inne og ute” på samme tid, og har beskrevet britenes forslag som rein fantasi.

Ikke sint, bare utålmodig 

Brexit-minister, David Davis, har bedt EU om å være mer “fleksibel og kreativ”, det er tydelig at britene mener EU er for lite velvillig til å komme dem i møte.

EUs sjefsforhandler, Michel Barnier, har sett seg nødt til å understreke at han ikke er sint, bare utålmodig.  Mens David Davis, som generelt har vært opptatt av å male et mer positivt bilde av forhandlingene, sier hans tilnærming er mer pragmatisk enn motpartens.

Tonen er sur og kan fort bli enda surere. Britene synes nemlig det blir vanskeligere og vanskeligere å ikke kunne forhandle fram en ny handelsavtale parallelt med skilsmisseoppgjøret, noe EU nekter. De vil ha pengene på bordet først, og også en avklaring rundt EU-borgeres rettigheter i Storbritannia etter Brexit. Britene har i det hele tatt ikke vært ivrig etter å snakke om penger, og når det gjelder EU-domstolen sin rolle i Storbritannia sier britene “nei”.

I forkant av siste runde forhandlinger advarte begge parter om at det var lite sannsynlig at man ville få noe “gjennombrudd”. Neste runde er i slutten av September, men noe særlig mindre sur har tonen neppe blitt til da.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s