Deal or no deal?

Stemningen i Brussel var usedvanlig optimistisk i dag, men så ble lunsjen med EU’s, Jean Claude Juncker, lengre og lengre, og en varslet pressekonferanse avlyst. 

Mange trodde på et breakthrough i Brexit-forhandlingene i dag. Både EU-borgeres rettigheter og den såkalte Brexit-regningen var i ferd med å skifte farge fra gult til grønt lys, bare det siste punktet i skilsmisseoppgjøret, grensesituasjonen mellom britiske Nord-Irland og EU-landet Irland, blinket fortsatt på rødt. Men til tross, etter mange lange, kompliserte, vanskelige og sure forhandlinger, meldte flere i Brussel om et klart stemningsskifte og optimisme.  Men så måtte altså May innrømme nederlag, det ble ingen avtale, hun trenger mer tid.

Med flere “pistoler” mot hodet. 

Mange syns nok synd i Theresa May, hun står ovenfor en jobb mange beskriver som nærmest umulig. Hun må være klar, tydelig, autoritær og en tøff forhandler, samtidig må hun lytte til alle parter. Og det er mange parter i Brexit! May kjente nok særlig to kalde pistoler mot hodet i dag, på den ene siden regjeringens støtteparti, DUP og på den andre siden Skottland og London, som i motsetning til DUP, gjerne vil ha en egen særordning annerledes enn resten av Storbritannia. Både i London og Skottland stemte flertallet for å bli i EU. Mange her frykter konsekvensene av å ikke lenger være medlem av det Europeiske fellesmarkedet og tollunionen, både for næringslivet og folk flest.

Liten tue kan velte stort lass

Det er lille DUP, regjeringens nordirske støtteparti som får skylden for at Brexit-forhandlingene ikke førte fram i dag. DUP er unionister og likte ikke forslaget rundt grensesituasjonen. Potensielt nye kontrollposter i havet mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia er vanskelig for DUP å svelge. De er opptatt av unionen Storbritannia og ivrige forkjempere av den, de er derfor redd for en situasjon som avskjærer Nord-Irland fra resten av Storbritannia. Samtidig ønsker ingen seg en hard grense mellom Irland og Nord-Irland. Det er en blodig og vond historie mellom landene, og en fysisk grense mellom de to får mange til å grøsse. Men hvordan grensesituasjonen praktisk skal løses, beskrives som en Rubiks kube som aldri kan løses. Irland blir i EU, Nord-Irland forblir i Storbritannia som skal ut av EU.

Siste innspurt

Unionistene i Nord-Irland er vant til tøffe forhandlinger med republikanerne, så det burde egentlig ikke være noen overraskelse at DUP viser muskler, særlig fordi de kan! Uten støtte fra nettopp DUP, mister May majoriteten i underhuset, og det har hun ikke råd til. Samtidig har Irland fått fullmakt av EU til å legge ned veto dersom de ikke er fornøyd med avtalen. Det er bare 10 dager til EU-landene møtes til årets siste EU-toppmøte. May hadde egentlig deadline i dag. Men presset om å komme til enighet med EU i dagene før møtet er sterkere enn noensinne før.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s