“Vinnere” og “tapere”

Labour ble offer for “for høye forventninger”. De klarte ikke å ta de konservative bydelene de hadde som mål å gjøre røde. Dermed fremstår Labour som en tapende part, uten egentlig å være det. Det var nemlig lite dramatikk ved årets lokalvalg, med unntak av UKIP, som har blitt nærmest utryddet. 

Men, vi tar ingenting for gitt, sa Theresa May, da hun talte i Wandsworth i dag. Bydelen i sørvest London, blir ansett som en av de konservatives kronjuveler. Den har vært blå i over 40 år, men i år håpet Labour å ta den. Men Wandsworth forble blå. Theresa May har tydeligvis lært av feilene som ble begått under fjorårets nyvalg. Etter å ha tapt majoriteten i underhuset ble hun kritisert for nettopp å ta velgerne og seieren for gitt. May og de konservative vant egentlig valget, men framstod som tapere fordi de gjorde det langt verre enn både de og meningsmålingene hadde spådd.

Manage your expectations. Er en frase som ofte går igjen i politikken. Men i årets lokalvalg var det Labour som gikk på samme smellen. Gode meningsmålinger og skyhøy selvtillit etter å ha gjort det langt bedre enn forventet i fjorårets parlamentsvalg, fikk Labour til å banke på dører i bydeler de ofte holder seg unna. Kensington og Chelsea, Westminster og Wandsworth var blant bydelene Labour satte inn langt mer energi enn tidligere. Denne gangen så de nemlig muligheter i bydeler de knapt har turt tenke på som Labour-styrt. Barnet i nord London, var bydelen Labour var nærmest overbevist om å vinne over, men i denne bydelen bor det mange jøder, og den siste tidens medieoppslag om antisemittisme i Labour ga mange velgere avsmak.

Brexit?

Mest dramatisk ble det for UKIP som mistet 123 seter. Flere tidligere UKIP-velgere ser ut til å ha gått til de konservative. Trolig fordi de anser det som det eneste partiet som kan levere Brexit. UKIP sin kjernesak var nettopp å få britene ut av EU, sammen med strengere innvandring. Labour er et parti som har en litt mykere tilnærming til Brexit og en vennligere tilnærming til innvandring. Liberal Demokratene gjorde et brukbart valg og har trolig stjålet stemmer fra både pro-EU konservative og de fra Labour som ønsker en enda mykere tilnærming til Brexit. Likevel, mange har nok stemt med lokalpolitikk i hodet og ikke Brexit. Men det bor mange EU-borgere i Storbritannia som også har stemmerett og som det antas kan ha stemt for å sende et “direkte” signal til Westminster.

Skandaler 

De siste tids skandaler, Windrush som førte til innenriksminister, Amber Rudds avgang, sammen med full “krig” i det konservative partiet over Brexit, mener flere burde gitt Labour enda flere stemmer enn de fikk. Denne gangen var det et urbant lokalvalg, og i urbane strøk har Labour tradisjon for å gjøre det godt. Derfor spør mange seg om dette er det lengste Jeremy Corbyn vil klare å dra Labour mot suksess, om det er hit, men ikke lengre?

Både de konservative og Labour forsøker å male et bilde av suksess, men sannheten er kanskje at velgerne, i hvert fall denne gangen, ikke ser ut til å ønske seg de store forandringene, i hvert fall ikke lokalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s