Brexit means..?

I dag er det et år siden Brexit-forhandlingene formelt startet. Så hvor er vi i dag? 

– Brexit means Brexit,  har statsminister, Theresa May, gjentatt til det kjedsomelige. Detaljer har det vært sparsomt med, blant annet på grunn av splittelse i eget parti og i egen regjering. Men et år med forhandlinger har i hvert fall ført til litt mer klarhet, men også flere spørsmål.

Theresa May har sagt at britene skal ut av det indre europeiske fellesmarkedet og ut av tollunion med EU. For å ta tilbake kontroll over ikke minst immigrasjon og samtidig ha mulighet til å signere egne unike handelsavtaler rundt om i verden. MEN, for det er et stort “men”. May har snakket om et tollpartnerskap. Et forslag som har klingt dårlig i ørene for de som ønsker seg en såkalt “hard” Brexit. May har snakket særlig om to ting, i en periode vil britene “matche” EUs toll og samle inn toll på vegne av EU. Dette har de såkalte “hard-core Brexiters” ropt “nei” til. Så snakkes det om å utvikle et nytt teknologisk system som skal føre til at varer kan bevege seg “friksjonsfritt” mellom EU og UK.

Men…

– Det fins ikke noe som heter friksjonsfri handel utenfor EU. Dette har EUs sjefsforhandler, Michel Barnier, uttalt gang på gang.

Men britene tror løsningen kan være teknologisk og ligge i framtiden. Men, det vil ta alt for lang tid, mener mange. Altså en alt for fjern fremtid.

Fins ingen quick fix 

Det er grensesituasjonen mellom britiske Nord-Irland og EU-landet Irland som har fått mange til å strekke seg etter hodepinepillene. Britene frykter en grense i havet mellom den irske øya og resten av Storbritannia, mens EU absolutt ikke vil ha en fysisk grense mellom Irland og Nord-Irland. Det vil forsåvidt ikke britene heller ha, men EU mener alternativet til at man ikke finner noen løsning må være en grense i havet, ikke på øya.

May sin hodepine er i økende grad også Brussels…

På en privat middag antydet May sin egen utenriksminister, Boris Johnson, at Donald Trump trolig ville gjort en bedre jobb i Brexit-forhandlingene, og fortalte om sin økende beundring for presidenten. Ydmykende for May?

Theresa May har lenge slitt med drakampen i eget parti mellom den såkalte pro-EU siden og Brexit siden. Det er åpenbart helt umulig å gi begge sider akkurat det de vil ha derfor må det bli kompromisser, men lettere har det ikke blitt. Og det har ført til snakk om at May sin egen Brexit-minister kunne komme til å trekke seg i protest og at konservative rebeller vil stemme i mot regjeringens Brexit-plan i underhuset.

Så gnir Brussel seg i hendene og ler av alt trøbbelet May befinner seg? 

Antageligvis ikke, “sinnarynka” mellom brynene på hver side av forhandlingsbordet blir nok bare dypere og dypere. Brussel ønsker noe konkret, de vil ha enda mer detaljer fra britene. Kaoset i Storbritannia skaper usikkerhet og forsinker prosessen.

En meningsfull stemme 

“Brexit-loven” har reist gjennom både underhuset og overhuset, overhuset har sendt den tilbake til underhuset med ønsker om endringer. Mange politikere kjemper for en såkalt “meningsfull stemme”. Det vil si at dersom Theresa May forlater forhandlingsbordet uten noen avtale eller en avtale parlamentsmedlemmene liker dårlig, ja da skal de kunne sende May tilbake til forhandlingsbordet. Nok en grunn til bekymring for May.

Spiller ned forventninger

May har allerede spilt ned forventningene til EU-toppmøtet i slutten av juni. – Det er ikke bare Brexit som vil bli diskutert, sier hun. Mye tyder på at mange heller har troen på møtet i oktober. Og håper at nok framgang og ikke minst enighet blant britiske topp-politikere vil dominere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s