The waiting game…

Hva skjer etter 29 mars? Det som skjer før Brexit-dato er avgjørende for det som skjer etter. Brussel kaster ballen til Westminster, Theresa May tilbake til Donald Tusk. Samtidig varsler flere av Mays egne parlamentsmedlemmer at de vil stemme mot hennes Brexit-plan, dersom den i det hele tatt når parlamentet. Er Brexit en umulig oppgave? 

Presset er stort! Ikke bare på britenes statsminister, Theresa May, men også på EUs sjefforhandler, Michel Barnier. Forhandlingene er fastlåst. Alle holder pusten til EU-toppmøtet i neste uke.

“Borgerkrig” hos Toryene 

May mistet både utenriksministeren og Brexit-ministeren sin etter at hun valgte å holde fast ved sin Brexit-plan. Samtidig har mer enn 40 av hennes egne parlamentsmedlemmer varslet at de vil stemme mot den, det samme har det største opposisjonspartiet, Labour. Så hvis May i det hele tatt klarer å overbevise Brussel om noe som er i nærheten av å ligne på The Chequers deal, blir den sannsynligvis stemt ned på hjemmebane. Og hvor er man da? Når parlamentet har blitt lovet siste ordet.

Stor misnøye

Problemet til May er at hennes plan er et så stort kompromiss at i stedet for å gjøre alle fornøyd, har den gjort de aller fleste misfornøyd.

Liberaldemokratene og SNP har allerede ønsket seg en ny folkeavstemning. SNP vil gjerne ta Skottland ut av United Kingdom og “bli sammen med” EU igjen. SNP mener hele Brexit-prosessen har bevist behovet for å bli selvstendig. Og samtidig belyst at EU har gitt sitt alt til EU-medlemmet, Irland, mens Westminster har vist “intet annet enn forakt for Skottland” som stemte for å bli i EU.

Regjeringens støtteparti, DUP, truer med å trekke sin støtte dersom May går inn for en Brexit-løsning som vil forskjellsbehandle Nord-Irland fra resten av Storbritannia. Det betyr at Mays mindretallsregjering kan kollapse fordi de ikke har nok støtte til å få til noe som helst.

Kunsten å overbevise

May har en kjempejobb foran seg. Ikke bare må hun overbevise Brussel, men også parlamentet og sitt eget parti. Brexit har splittet det britiske folket og det politiske spekteret på kryss og tvers. May sitt sterkeste kort i forhandlingene med Brussel vil være trusselen om å forlate uten en avtale, det vil også være et sterkt kort når hun forhandler på hjemmebane, men ikke når det gjelder pro-Brexit siden i sitt eget parti. De mener at “no deal” er et langt bedre alternativ enn noe som vil ligne på å rette seg etter EUs lovgivning.

Nå venter alle på neste steg. Hvem vil blinke først? Brussel eller Westminster? De som ønsker seg en “hard” Brexit eller de som ønsker seg en myk? For noe alle er enige om er at noen må blinke snart, eller helst, at begge parter tar et steg mot hverandre og i “riktig” retning. Men hvilken vei det er lurer mange briter på.

IMG_0096

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s