Vil May overleve nok en krise?

Theresa May er som sin egen avtale; et kompromiss som ingen egentlig vil ha.

#2sitert Les kommentaren publisert 15.11.2018 her https://www.tv2.no/nyheter/10218453/

Theresa Mays overlevelsesevne har overrasket de fleste. Nå står den britiske statsministeren nok en gang overfor en politisk krise.

Etter at hun la frem brexit-avtalen med EU, har flere ministere trukket seg. Blant dem er brexit-minister, Dominic Raab, mannen som har vært med på å forhandle fram utmeldingsavtalen med Brussel. Han har ikke lenger tillit til avtalen, ei heller samvittighet til å støtte den.

Onsdagens regjeringsmøte ble holdt i nr. 10 Downing Street. Stedet var var annerledes, men utfallet lignet likevel så altfor mye om møtet May holdt på sin landlige residens, Chequers, i sommer.

Den gangen gikk både brexit-minister David Davis og utenriksminister Boris Johnson av i protest.

Onsdag kunne May fortelle at hennes kabinett stilte seg bak avtalen med EU. Hun sa at det var tre valg man nå står med:

– Det er min avtale, ingen avtale, eller ingen brexit, sa hun.

Men kabinettet er splittet, parlamentet er splittet og det britiske folket er splittet. Mays forhandlingsresultat er et så stort kompromiss at ingen kan bli fornøyde, og en avtale som heller ser ut til å gjøre de aller fleste misfornøyde.

Et mistillitsforslag har lenge hengt over hodet til May, men selv hennes sterkeste kritikere har sagt at de heller vil bytte ut avtalen enn statsministeren.

Men de smulene av velvilje som May har fått fra de to konkurrerende fløyene i partiet, er i ferd med å smuldre opp.

Pro-brexit-siden i partiet er rasende, og mener avtalen splitter opp unionen United Kingdom for å unngå en grense på den irske øya. Regjeringens støtteparti, DUP, er frustrert fordi de ikke kan støtte noe som de mener behandler Nord-Irland annerledes resten av Storbritannia.

Avtalen vil gjøre Storbritannia om til en Vasallstat eller EU-koloni, mener den harde fløyen i det konservative partiet.

Samtidig tar flere i den myke fløyen til ordet for en ny folkeavstemning. Liberaldemokratene vil ha en ny folkeavstemning om hele brexit, det samme vil stadig flere i det største opposisjonspartiet, Labour. De skotske nasjonalistene i SNP vil fortsette å være en del av det indre europeiske fellesmarkedet, hvis ikke truer de med å skille seg fra hele Storbritannia.

May har overlevd mye. Hun sitter fortsatt i nr. 10. Det var det ingen som trodde hun vil gjøre så mange måneder etter katastrofevalget i 2017, hvor May tapte flertallet i underhuset.

Hun har klort seg fast, til tross for at flere av hennes viktigste ministere har gått av i protest mot hennes brexit-strategi, og til tross for at det hagler med sviende kritikk fra alle kanter.

På mange måter er May litt som sin egen avtale; et tilsynelatende midlertidig kompromiss, og et alternativ ingen liker. Forskjellen er at May tåles i mangel av en arvtaker som kan samle et dypt splittet, konservativt parti.

Mays brexit-avtale blir derimot tålt av de færreste, og alt tyder på at den vil bli stemt ned i parlamentet.

Håpet for May er at pro-EU-siden i parlamentet vil være så redd for et ingen-avtale-scenario, at de likevel stemmer for hennes kompromiss, og at pro-brexit-siden vil være så redd for en ny folkeavstemning at de også vil stemme i Mays favør.

Men det blir stadig vanskeligere for henne å holde hodet over vannet. Håpet er at kanskje EU-lederne vil kaste ut en livbøye i siste liten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s