May overlevde mistillitsforslaget, men det er langt fra over

Storbritannias statsminister vant dagens slag, men å gå seirende ut av hele krigen er en tilsynelatende umulig oppgave for Theresa May, mener London-korrespondent Tonje Iversen.

Først publisert her 12.12.2018 https://www.tv2.no/nyheter/10280657/

Theresa May er sikret nok et år i en tilsynelatende umulig jobb, men hun vil ikke lede de konservative inn i et nytt parlamentsvalg.

For den britiske statsministeren er smertefullt klar over at hun ikke er noen favoritt i sitt eget parti.

I dag måtte hun love sine parlamentsmedlemmer at hun ikke ville kjempe for toppjobben i det neste parlamentsvalget. Hun satte med andre ord en deadline for sin egen tid i Downing Street i håp om at de som ikke liker henne i det minste kan la henne gjøre ferdig Brexit-jobben.

Det kan ha vært flere årsaker til at May sikret flertall i dag. Trusselen om en ny folkeavstemning om EU-medlemskap, mangelen på en arvtaker som kan samle et dypt splittet parti, risikoen for et «no deal»-scenario og frykten for at opposisjonsleder Jeremy Corbin tar over adressen Downing Street nummer 10 var muligens nok til at flere parlamentsmedlemmer bestemte seg for at May tross alt var det minste ondet.

200 har fortsatt tillit, men for 117 av hennes egne kolleger var ikke løftet om å gi seg før valget i 2022 nok. Det svekker Mays autoritet.

«Strong and stable»

Theresa Mays slagord under valgkampen i fjor var «et sterkt og stabilt lederskap». Hun ville hedre folkeavstemningen fra 2016 og ta britene ut av EU på en trygg og god måte.

Men mange av hennes egne har ikke tilgitt henne for at hun mistet majoriteten i fjorårets katastrofevalg. I etterkant har May gang på gang måttet overbevise både folket og sitt eget parti om at hennes prioriteringer handler om å gjøre det beste for Storbritannia og ikke om egne ambisjoner.

Det er ingen tvil om at May ønsker å bli husket som en robust, pliktoppfyllende og utholdende statsminister. En fighter. Men mange i hennes eget parti mener hun ikke har vært tøff nok i forhandlingene med EU, at hun har gitt for mye.

Spekulasjoner

Britiske tabloider har lenge spekulert på når et mistillitsforslag ville komme mot May. Etter at flere ministere trakk seg som følge av hennes Brexit-strategi og -avtale var siste dråpe at hun ikke lot parlamentet stemme over avtalen på tirsdag.

Statsministerens forsøk på å bygge bro mellom den harde og den myke Brexit-fløyen i det konservative partiet har vist seg å være en umulig oppgave. Kompromisset hennes vil verken EU-tilhengerne eller Brexit-tilhengerne ha.

Dermed forstod May at en avstemning i parlamentet ville drepe avtalen hennes og hun valgte å utsette i siste time. Den avgjørelsen gjorde mange rasende.

Argumentene blant de som vil ha Theresa May ut av Downing Street er at Brexit må reddes og at en ny statsminister vil forene landet. Men synet på EU har allerede splittet det konservative partiet i flere tiår og en ny leder ville fortsatt hatt en pro-EU- og en pro-Brexit-fløy i partiet å blidgjøre.

Bønner og whisky

I dag dukket ektemannen til Theresa May opp i parlamentet. Et uvanlig syn som fikk mange til å spørre seg om statsministeren trodde hennes siste spørretime i underhuset hadde kommet.

Statsministeren har fortalt at ektemannen, Phillip, er hennes klippe. Etter en av hennes tøffeste dager som statsminister serverte han henne bønner på toast og ga henne et glass whisky.

May vant i dag, men det blir neppe champagne i kveld. Kampen er nemlig langt fra over.

Hun har fortsatt en Brexit-avtale som anses som umulig å selge inn til parlamentet. Hun må også hanskes med en opposisjon som vurderer mistillit mot regjeringen. Og hun må fortsatt forholde seg til et dypt splittet parti og et EU som sier at reforhandling av avtalen er uaktuelt.

Det blir nok bare bønner og whisky i kveld.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s