A never ending story

Theresa May er blitt vant til ydmykelse. 

Hun har mistet to brexit-ministre, forhandlet fram en brexit-avtale som led et historisk brutalt nederlag i parlamentet og har måttet forsvare både seg selv og regjeringen mot mistillitsforslag.

Det vi så onsdag var ikke seier, ikke suksess, men nok en gang overlevelse.

Til tross for statsministerens økende upopularitet var hun tross alt et bedre alternativ enn risikoen for at Labours leder Jeremy Corbyn fikk nøklene til nr.10. Det mente i hvert fall 325 av parlamentsmedlemmene, og det holdt.

Vet bare hva de ikke vil ha

Mange av de konservative rebellene som stemte mot Mays brexit-avtale var nemlig ikke villig til å felle sin egen regjering. Det var heller ikke regjeringens støtteparti, DUP.

Men Theresa May navigerer ennå i uvisst farvann og med hodet så vidt over vannet. Det ser heller ikke ut til at det er noe bunnsolid trygt sted for statsministeren å gå i land heller.

Parlamentet er kun enig om hva de ikke vil ha, nemlig Theresa Mays brexit-avtale. Men de er langt fra enige om hva de vil ha. Samtidig nekter EU å reforhandle utmeldelsesavtalen. Innen tre dager må Theresa May ha sminket om sin plan A til en plan B, hun må forsøke å gjøre en tilsynelatende håpløs Brexit-avtale spiselig, eller gjøre et dramatisk veiskifte.

Det første May vil gjøre, er å strekke ut en hånd til opposisjonen. Å krangle med sitt eget parti har ikke ført fram. Nå håper May at samtaler med de på motsatt side i underhuset kan gjøre nettopp det.

A horror story

Brexit-prosessen har vært langdryg og preget av usikkerhet. Nå snakker flere om å utsette brexit-datoen for å gi det britiske parlamentet mer tid til å enes om en løsning på utmeldelsesavtalen med EU.

Men det er ikke alle som liker tanken på enda mer brexit-debatt, mer uvisshet, kaos og uenighet. Mye tyder på at det er liten appetitt blant EUs 27 medlemsland på å utsette brexit-datoen ut over juli, med mindre det gjøres for å gi tid til en ny folkeavstemning om EU-medlemskap eller et nytt parlamentsvalg.

– Det er bedre at det ender horribelt, enn horror som aldri ender, sier det tyske handelskammeret.

EU-toppene har lenge pekt på klokken som tikker og går. Det er bare 72 dager til britene skal være ute av EU. Uenigheten i det britiske underhuset har fått EU til å sparke fart i planleggingen for en såkalt hard brexit, en brexit hvor Storbritannia hopper ut av EU den 29 mars.

Samtidig er det sterke krefter i det britiske parlamentet som vil gjøre alt de kan for å blokkere at nettopp det skjer, et no-deal scenario er nemlig skrekkscenarioet for mange.

Frykten er å våkne opp den 30 mars til lange køer på grensene, medisin- og matmangel, og enorme tap av arbeidsplasser når næringslivet «rømmer» fra den britiske øya.

Kampen for en ny folkeavstemning

Folkeaksjonen for en ny folkeavstemning gir seg ikke og er daglig på plass utenfor parlamentet med bannere og plakater. De forlanger et nytt referendum.

Presset har nå også økt på opposisjonsleder Jeremy Corbyn, han fikk det ikke som han ville. Regjeringen til May sitter trygt, og dermed må han kanskje bukke under for presset fra partikollegaer om å gå offisielt inn for en ny folkeavstemning.

Akkurat det har Corbyn veldig liten lyst til. Men EU-toppen Donald Tusk la lite imellom da han langt på vei antydet at det kanskje var på tide at britene ga opp hele brexit – rett og slett fordi en avtale virker umulig og majoriteten ser ut til å være imot å gå ut av unionen uten en avtale.

– Det vil bli sivil uro! Det vil bli blodig!

Det sa en av pro brexit-aktivistene utenfor Downing Street da jeg spurte om hva som ville skje dersom Storbritannia bare ble igjen i EU. Temperaturen har gradvis økt utenfor parlamentet de siste ukene. Det er ikke bare hett inne. Det er harde ord på utsiden også, og mange av dem treffer parlamentsmedlemmer på vei til og fra jobb i underhuset.

Mange av de som stemte for brexit, beskylder nemlig parlamentsmedlemmer for å forsøke å hindre folkeviljen ved å gå inn for en ny folkeavstemning.

Theresa May står foreløpig fast på sitt. Det blir ingen folkeavstemning, det vil skade tilliten til demokratiet, sier hun.

Men det som så helt umulig ut for bare to år siden, har blitt mer og mer sannsynlig de siste månedene.

Min kommentar etter at Theresa May og hennes regjering vant mistillitsforslaget ble først publisert 16.01.2019

https://www.tv2.no/nyheter/10349894/

Og min kommentar til avstemningen i underhuset og plan B. Publisert 29.01.2019 kan du lese her https://www.tv2.no/a/10380484/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s