Kampen om Brexit

Flere av dem som sa de aldri, ALDRI, never ever, kom til å støtte Theresa May sin avtale har nå snudd. May har nemlig tilbydd å “utlyse” jobben sin som “ledig” dersom hun får Brexit-avtalen igjennom parlamentet. 

Tidligere utenriksminister, Boris Johnson, er en av dem. Han sluttet i protest mot avtalen og har brukt det siste året på å kritisere avtalen. Bojo (som han blir kalt) har lenge hatt ambisjoner om å ta over toppjobben.

Men det er ikke sikkert at Theresa May får nok stemmer, til tross for at flere av hennes argeste kritikere nå har snudd. DUP, regjeringens støtteparti, har i skrivende stund ikke snudd, det har heller ikke mange av parlamentsmedlemmene.

hvis May får avtalen godkjent i underhuset vil hun trolig gi seg etter G20 møtet i Japan i juni og en ny arvtaker vil ta over i sommer.

“Om”, “hvis”, “burde” og “skulle” preger Brexit-debatten, fordi ingenting er klart. Over 1000 dager siden britene stemte for å forlate EU, sammenligner EU-kommisjonens, Jean-Claude Juncker, britene med Sfinksen. Sfinksen er en “åpen bok” sammenlignet med britene, sier han.  EU etterlyser fortsatt klarhet fra britene. “Vi vet allerede hva britene ikke vil ha, men hva vil de ha?”. Det har vært det store spørsmålet. Et spørsmål det har vært vanskelig for det britiske parlamentet å i det hele tatt svare på.

Dagen i dag er særdeles spesiell fordi underhuset har klart å ta kontrollen fra regjeringen. I kveld er det de som bestemmer tidsplanen. Parlamentsmedlemmene skal stemme over åtte forskjellige versjoner eller utfall av Brexit. Blant forslagene er å tilbakekalle artikkel 50 (avlyse Brexit), en ny folkeavstemning, en Norge + modell og ingen avtale.

Om det blir flertall for et alternativ betyr ikke det at regjeringen må snu og bytte strategi, utfallet er ikke bindende. Men det vil legge et enormt press på regjeringen.

Det er uansett en følelse av lettelse hos mange av May sine kritikere, at hun sannsynligvis ikke vil være i nærheten av fase 2 i forhandlingene med EU er nok for i hvert fall noen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s