Slutten for Maybot og hennes kompromiss

Hun fikk kallenavnet “Maybot” for å oppføre seg som en robot, ikke bare fordi hun danset som en, men fordi hun gang på gang kjørte på med det samme Brexit-kompromisset. Ustoppelig! Uten å avsløre noen følelser. Men i dag annonserte May, med tårer i øynene og sprukken stemme, at hun går av 7 juni. 

“Oh , why didn’t we see that emotion more? Things could have been so different….”, skriver Heidi Allen, som gikk av i protest mot det konservative partiets håndtering av Brexit.

De som har fulgt Theresa May tett, vet at hun er egenrådig, hun har fått kritikk for å kun rådføre seg med sin egen lille gruppe, og helst bare ektemannen. Viktige avgjørelser hun har tatt har kommet som en overraskelse på selv hennes egne regjeringsmedlemmer. I dag sa en politisk journalist at da hun først møtte Theresa May, ble hun overrasket over hvor innesluttet hun var og hvor vanskelig det var å snakke med henne. May kommer til å bli vurdert i form av personlige egenskaper “opp og ned og i mente” i dagene etter hennes avgang.

Det har vært min største ære å være statsminister, Storbritannias andre kvinnelige, men ikke den siste, sa Theresa May i dag. 

Britiske medier og parlamentsmedlemmer i hennes eget parti har fått kritikk for sexisime. “Just tell her Phill”, skrev Metro på forsiden i dag. Avisen viste til at topp-politikere i det konservative partiet, ba ektemannen overtale May om å gi seg. Man ville neppe sett en lignende forside om hennes forgjenger og hans kone, mener mange.

En verdig avgang

Theresa May hadde i dag valget om å “hoppe selv” eller å bli dyttet ut av sitt eget parti. May hadde ikke lyst til å gå av. Hun ville skrive seg inn i historiebøkene som statsministeren som lyttet til folkeviljen og leverte Brexit. May har skrevet seg inn i historien, men ikke slik hun skulle ønsket. Hun fikk utdelt svært dårlige kort da hun tok over jobben i nr.10, men hun spilte kortene dårlig.

“Kompromiss er ikke et skittent ord”, sa Theresa May. Men hennes kompromiss har blitt avvist tre ganger av parlamentet.

Likevel, problemene med å løse Brexit-floken i parlamentet forsvinner ikke med Theresa May, slik de heller ikke forsvant med David Cameron i 2016. Parlamentet er fortsatt fastlåst og ingen Brexit-alternativ har så langt fått flertall.

Den verdige måten å gå på var å annonsere sin egen avgang, men Theresa May har allerede mistet mye verdighet i manges øyne. Hun var ikke utholdende, men sta, sier kritikerne. Men May får også mye sympati, mange mener hun fikk utlevert oppgaven ingen kunne forutse og som er umulig å levere.

Mays arvtager 

Hvem tar over i nr 10? Blir det en Brexiter eller en som ønsker en myk Brexit? En ny folkeavstemning? Et ny valg? Uansett hvem det blir, overtar etterfølgeren ikke bare nøklene til nr.10 Downing Street, men alle problemene også.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s