Å smake sin egen medisin?

Boris Johnson har blitt beskyldt for å fremme kaos og seg selv. Han har også fått skylden eller æren for, alt ettersom hvordan man ser det, å stikke flest kjepper i hjulene for Theresa May og hennes brexit-avtale.

Men nå får Johnson smake sin egen medisin og virkelig føle på hvordan det er å håndtere et dypt splittet parlament og parti.

Du kan også lese hele teksten her: https://www.tv2.no/mening-og-analyse/10827922/

Bare to døgn etter at parlamentet er tilbake etter sommerferien har han har blitt ydmyket av sine egne. Han mistet majoriteten i underhuset, konservative rebeller stemte med opposisjonen for å hindre Johnsons no-deal brexit-strategi og tvinge han til å gjøre det han sa han aldri kom til å gjøre, å be Brussel om nok en utsettelse.

Han fikk heller ikke 2/3 flertall for å kalle inn til nyvalget, som han ville ha 15. oktober.

Straffer rebeller

Boris Johnson har endelig landet drømmejobben, han har blitt statsminister og han har ingen intensjon om å flytte ut av nr. 10 med det første. Kilder i Downing Street bekreftet at Johnson ikke har noen planer om å gå av etter at han tapte avstemningene i underhuset i går kveld. Utholdende i likhet med Theresa May kanskje, men han har en helt annerledes tilnærming til konservative rebeller enn sin forgjenger.

De 21 parlamentsmedlemmene som stemte imot han, ble straffet hardt. De ble alle utvist fra partiet.

Det har vekket sterke reaksjoner. Ikke minst fordi Johnson selv ved flere anledninger stemte mot sin egen regjering og Theresa May. Men nå er det sjefsbråkmakeren og hans rebeller som sitter rundt regjeringsbordet og på første benk i underhuset. Litt lengre bak finner vi Theresa May, som ser ut til å være komfortabel på bakbenkene, godt plassert mellom konservative rebeller.

Det blir nyvalg, spørsmålet er bare når

Boris Johnson kjører et hardt løp og bruker tidvis et tøft og brutalt språk. Under sin første spørretime bannet han og kalte Labours leder Jeremy Corbyn for en kylling. Han mente det var feigt ikke å gå med på et nyvalg 15. oktober.

Corbyn har hele tiden sagt at han vil ha et nytt parlamentsvalg, men at han ikke vil stemme for det før loven som hindrer at britene hopper ut av EU 31. oktober uten en avtale, er implementert.

Men Labour blir beskyldt for å være redd for å tape, meningsmålingene har den siste tiden vært snillere med Johnson enn med Corbyn. Et nyvalg er imidlertid et risikospill for begge parter, meningsmålinger er ikke noen garanti, og man kan uansett ende opp med et like splittet og kranglete parlament som man har i dag. Theresa May lyste ut nyvalg i 2017 for å løse Brexit-krisen, et valg som ikke løste noen ting.

Folkeavstemning eller no-deal

Utenfor parlamentet har det vært aktivister og demonstranter fra morgen til kveld. Mange krever en ny folkeavstemning hvor å forbli i EU må være et alternativ. Disse demonstrantene havner fort i krangel med en annen stor gruppe, de som sier at man allerede har hatt en folkeavstemning og beskylder politikerne for å overse folkets vilje. De krever brexit nå, gjerne uten en avtale med EU.

Det er den siste gruppen Boris Johnson appellerer til. Han spiller opp til nyvalg og bruker kraftfull retorikk. Han vil ha et valg som er basert på folket versus parlamentet hvor han er folkets mann, statsministeren som vil levere brexit, bevare demokratiet og få britene til å igjen tro på seg selv og alt Great Britain kan utrette i verden.

Pro-EU aktivister mener han oppfører seg som en tyrann fordi han vil oppløse parlamentet i neste uke og er villig til å ta britene ut av EU uten en avtale. Flertallet i parlamentet mener også at han ikke har mandat til det, at det ikke var det folket stemte for. At ingen argumenterte for å forlate uten en avtale under folkeavstemningen i 2016.

Mer populistisk

Da Phillip Lee gikk og satte seg på benken til Liberaldemokratene, mistet Johnson majoriteten i underhuset.

Lee beskyldte sitt eget parti for manipulering og løgn. Han sa partiet ikke var det samme brede og inkluderende partiet han begynte i for mange år siden, at det ikke var til å kjenne igjen.

Kritikerne mener Boris Johnson er i ferd med å transformere partiet til det nye Brexit Party, EU-skeptikeren Nigel Farage sitt nye parti. Farage skapte The Brexit Party i frustrasjon over sitt gamle parti UKIP og det konservatives partiets håndtering av brexit.

Partiet har blitt populært, gjorde det godt under EU-parlamentsvalget og blir sett på som en trussel for det konservative partiet. Mange mener at dersom ikke de konservative tar et klart pro-brexit standpunkt vil de bli nærmest utslettet i et nytt valg.

Farage sier han gjerne inngår en pakt om å ikke kjempe mot de konservative dersom de forplikter seg til «no-deal». Noe som er helt uaktuelt for mange i det konservative partiet.

Kamp om partiets sjel

Tre år etter folkeavstemningen pågår det en intens kamp om det konservative partiets sjel. Hvilket parti det skal være? Johnsons store politiske helt er Winston Churchill. Han har også skrevet bok om den tidligere statsministeren.

Nå har Johnson utvist barnebarnet til Churchill, Sir Nicholas Soames, fra partiet. Soames sa det var trist å slutte etter 37 år og at han håpet at parlamentet ville gjenoppdage kompromiss, ydmykhet og forståelse.

Et håpløst ønske, mener mange som har gitt opp de folkevalgte og mener det kun er to alternativ til å avslutte brexit-krisen og gå videre, to alternativer man må begynne å snakke mer om og akseptere. No-deal nå eller en ny folkeavstemning.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s