Et år med Boris. Unnskyld, Johnson!

“Ikke kall han Boris, kall han Johnson!” Det er tydelig at mange mener at Boris Johnson får en for folkelig behandling av journalister, kommentatorer, politikere og folk flest. 

– Han er ikke kompisen din, men han var den klare favoritten til å bli med på puben, viste meningsmålingene før nyvalget i desember 2019. Da hadde Johnson bare vært statsminister og konservativ leder siden slutten av juli og fikk tidlig kjenne på de samme problemene som hans forgjenger Theresa May,  Brexit og et dypt splittet parlament og folk.

Stor risiko førte med seg stor suksess 

Men Johnson gikk seirende ut av risikospillet, nyvalget ga han en overveldende majoritet i underhuset, det ga han mandat til å ta britene ut av EU 31 januar.

2020 skulle bli året han forhandlet fram en suksess av en handelsavtale med EU, men året har så langt vært preget av pandemien. Et virus Johnson selv fikk kjenne brutalt på kroppen, da han ble innlagt på intensivavdelingen med Covid-19, kort tid før hans gravide kjæreste skulle føde.

Statsministeren fikk stor sympati da han ble syk, men ble også latterliggjort for å ha skrytt av å ha håndhilst på Covid-pasienter. Og ikke minst, massiv kritikk for å ha handlet alt for seint og for å være uklar om nye koronaregler.

De første ukene inn i pandemien gjorde de konservative det godt på meningsmålingene med i snitt 52%, men i mai begynte det å nedover med en ledelse over Labour på bare 4 %.

Selv om Johnson er friskmeldt og i selverklært “kjempeform”, så ser det ut til at pandemien har svekket statsministeren.

Optimisme er nærmest blitt varemerket til Boris Johnson, men det er vanskelig å være glødende entusiastisk når du leder landet gjennom en pandemi som har tatt tusenvis av liv og har det høyeste dødstallet i Europa.

Ny leder, nye utfordringer

I april fikk Johnson en ny utfordring, Labour fikk ny leder, Keir Starmer.

Starmer har lang erfaring fra rettssaler som jurist, og vet å kryssforhøre Johnson under PMQ (spørretimen). Den nye Labour lederen har gjort det godt på meningsmålingene og gikk i juni forbi Johnson som foretrukket statsminister (Opinium). En annen utfordring er Nicola Sturgeon, førsteministeren i Skottland, som gjør det langt bedre på meningsmålingene når det gjelder håndteringen av pandemien. Sturgeon har vært “strengere” enn Johnson og har iverksatt tiltak i Skottland tidligere enn Johnson i England.

Jubileum i Skottland

I det siste har meningsmålingene i Skottland pekt i retning av flertall for løsrivelse og uavhengighet. Det er en løsrivelse den konservative regjeringen absolutt ikke ønsker skal bli en realitet.

Det er ikke tilfeldig at Johnson på dagen for ett års jubileet sitt velger å dra til Skottland. I dag har han brukt ettårsdagen på å fortelle om hvor sterk og mektig unionen er. Johnson vil for alt i verden ikke være statsministeren som ser Skottland forlate unionen.

Et år har gått. Johnson har mye å gjøre framover, handelsavtaler skal tegnes for et Storbritannia utenfor EU, unionen skal holdes samlet, pandemien skal bekjempes og økonomien skal vokse igjen.

Hvor suksessfull Johnson er vil YouGov og Opinium forsøke å svare på underveis, men den virkelig bedømmelsen kommer først ved valget i 2024. Pubene har åpnet igjen, men det spørs om Johnson er den flertallet foretrekker å ta en øl med og ikke minst stemme på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s