“The Cummings and goings”

Storbritannias mest kontroversielle rådgiver pakket sammen sakene sine og gikk demonstrativt ut den berømte døren i nr.10 Downing Street i går kveld. Mange konservative parlamentsmedlemmer er glad for å se ryggen på han, av andre vil han bli savnet som en effektiv kraft som “vant” valget for Boris Johnson.

“Boris Johnson trenger en restart og en real makeover”. Det hevder mange som har fulgt statsministerens fall i popularitet på meningsmålingene og sett et langt mer komfortabelt Labour “spasere” forbi det konservative partiet. Johnson har virket nedstemt, mistet gløden og optimismen han vant velgere med. Mange savner den liberale toryen, hvor er han?

Det er åpenbart at det er vanskelig å gløde av optimisme i en pandemi som har krevd over 50 000 liv i Storbritannia. Intet annet land i Europa har hatt flere dødsfall. Det er også klart at det er vanskelig å ta avgjørelser om et nytt virus man absolutt ikke er forberedt på. Men feilgrepene midt i andre bølge er vanskeligere å forsvare enn i den første. Boris Johnson har virket vinglete og har ofte blitt beskrevet som en politiker som mangler retning, mangler politisk kompass og blåser rundt dit vinden tar han. Cummings har sånn sett blitt sett på som den som egentlig tok avgjørelsene i nr.10. Men presset pandemien og Brexit har skapt, skal ha forsuret stemningen så til de grader i Downing Street.

Maktkamp og drama

Downing Street skal også ha vært gjennomsyret av maktkamp og en giftig stemning. Flere britiske kommentatorer hevder Johnson skal ha plottet og planlagt i flere uker, om ikke måneder, hvordan han skulle kvitte seg med Dominic Cummings. Det til tross for at han i mai nektet å sparke Cummings etter at han kjørte fra London til Durham og innom Bernard Castle midt under lockdown. Det fikk britiske medier og parlamentsmedlemmer til å rase, men Johnson arrangerte i stedet en pressekonferanse for Cummings i Downing Streets rosehage. En helt ekstraordinær ting å gjøre for en rådgiver, og noe som har fått mange til å bekymre seg over hvor mye makt og hvilket jerngrep Cummings egentlig har over Johnson.

Og det er nettopp derfor dette ikke bare er en intern sak for “Westminster- boblen”. Det skal ha vært Cummings som fikk Johnson til å oppløse parlamentet (en sak som havnet i høyesterett), fikk Sajid Javid til å gå av som finansminister og som “startet” et helt nytt “regime” i nr.10.

Cummings har fått skylden for å kjøre en aggressiv og splittende “stil” som har skaffet han mange fiender.

“End of Cummings era” skriver The Guardian på forsiden i dag. Det sier litt om hvor enormt mye makt en rådgiver, som ikke er folkevalgt, har hatt.

Brexit eller WOKE

Det spekuleres selvsagt i hvem som vil ta over rollen Cummings holdt i nr.10. Cummings forlot heller ikke alene, men sammen med Lee Cain som ledet kommunikasjonsarbeidet til Downing Street. Begge er såkalte “erke Brexiters”. Det ble til og med spekulert i om britenes egen sjefsforhandler for Brexit, David Frost, ville følge de ut døra, men ingenting tyder på at det vil skje.

Det skal ha vært fraksjoner i Downing Street som slåss om makten. Og det er en del som er bekymret for hva Cummings avgang vil bety. Cummings har nemlig av mange fått æren for at Brexit ble en realitet. En del frykter at for mye fokus på klima og WOKE-saker kan ta partiet tilbake og føre til at de mister arbeiderklassevelgerne i de tradisjonelt røde (Labour) områdene som de klarte å vinne i fjor.

No time for drama

Det er drøyt 6 uker til britene forlater overgangsfasen med EU, og dermed er ute av tollunion med EU og ute av det indre Europeiske markedet. Krangling og interne strider er det siste regjeringen bør bruke energi og fokus på nå.

Hvilken Boris Johnson og hvilken stil Downing Street vil ha på nyåret gjenstår å se, men mest av alt lurer folk på om vi vil ha en handelsavtale med EU eller ei, og om pandemien fortsatt herjer i Storbritannia eller er under enn viss “kontroll”.

2 comments

  1. Veldig bra og opplysende! Spent på om og eventuelt på hvilken måte det vil påvirke brexit og forhandlingene i den sammenheng når erkebrexiteer’s Cummings og Cain er ute av no 10.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s