Siste innspurt

De tre siste ukene av forhandlingene er viktigere enn de tre første årene, sa David Davis da han var Brexit-minister i Theresa Mays regjering. Hva som skjer de nærmeste dagene er utvilsomt avgjørende, det er mindre enn 4 uker til britene er ute av overgangsfasen og folk virkelig vil se hva Brexit betyr. Hva våkner Storbritannia opp til 1. nyttårsdag?

“Check, Change, Go” er oppfordringen fra britiske myndigheter, og de tre ordene er klistret over alt på store plakater i Storbritannia. “Sjekke hva?”, “Endre hva?”, “Gå hvor?”, spør mange næringslivsledere som er utslitt av all usikkerheten. Overgangsfasen var ment som en “tilpasningsfase”, som skulle gi næringsliv og folk tid til å omstille seg til livet utenfor EU. Men mange klager på at man ikke har hatt mulighet til å forberede seg på noe som helst.

Det står mellom en hard Brexit med eller uten en avtale

“De neste 48 timene er avgjørende” og “klokken tikker” er fraser man har hørt om og om igjen. Det har blitt en vane å flytte på deadliner og tonen mellom partene har endret seg fra bråkjekk til optimistisk for så gli inn i det pessimistiske. Brexit-forhandlingene handler ikke bare om å få på plass en handelsavtale, men i aller høyeste grad om politikk og hva statslederne kan leve med på hjemmebane. Det er for eksempel ikke rart at Frankrikes president Emmanuel Macron truer med å legge ned veto dersom fiskerinæringen i Frankrike blir et “offer” i en ny handelsavtale med britene. Macron ønsker selvsagt ikke å bli beskyldt for å stikke egen fiskerinæring i ryggen. Boris Johnson må også vurdere hva han kan leve med, det er mange i det konservative partiet som ikke vil godta noe “kompromiss” hvis de føler at britene gir fra seg for mye kontroll eller legger seg for tett opp til EU sine regler og standarder. MEN begge parter vil ha en avtale og begge parter vil anse det som et nederlag dersom det ikke blir noen avtale.

Britenes sjefsforhandler, David Frost, er i Brussel og klar til å fortsette forhandlingene der i dag. Fiske, konkurransevilkår og hvem som skal påse at avtalen overholdes er de tre punktene det strides om. “Like konkurransevilkår” skal være det vanskeligste. For britene handler det om suverenitet og å lage sine egne regler, mens EU vil beskytte det indre europeiske fellesmarkedet.

No-deal i en krise

Tidligere statsminister Gordon Brown advarer at Brexit uten avtale vil bety økonomisk krig med Europa. Han sier mat og medisiner vil bli dyrere og vanskelig å få inn i landet, og at det ikke vil bli noen avtale med USA. Resultatet vil bli at Boris Johnson vil bli den mest isolerte statsministeren i fredstid, hevder Brown.

Hva resultatet av ingen avtale kan bety i en pandemi, er det mange som bekymrer seg for. Frykten er at det kan forhindre transport av vaksiner, og det snakkes om at militære fly kan bli brukt for å transportere de. Regjeringen sier de har planer, mange planer, i tilfelle man ender opp uten en avtale og at det derfor ikke er noe å bekymre seg over.

Optimister og pessimister

Ordene har vært harde mellom EU og Storbritannia. Det pågår mye verbal muskelfleksing og det er nettopp det som er grunnen til at det vil bli en avtale, sier optimistene. Partene bruser med fjærene for å vise sine velgere at de er tøffe og kjemper, men etter hvert må begge gi litt etter og det vet de. Pessimistene mener derimot partene står for langt fra hverandre på avgjørende punkter til at det kan bli noe papir å signere. Det nytter nemlig ikke at det er enighet om 95% av avtalen, ingenting er avtalt før alt er avtalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s