Mektig eller svak?

Boris Johnson har sagt at han ikke liker betegnelsen “a special relationship” om forholdet mellom USA og Storbritannia. Det får Storbritannia til å virke “needy” og svak, mener statsministeren. “Global Britain” er derimot en betegnelse han liker. Nå når “verdens mektigste” møtes, er det under en ny verdensorden. Men hvor relevante og mektige er egentlig G7-landene?

Straks etter ankomst i Cornwall postet Frankrikes president, Emmanuel Macron, et bilde på Twitter, “Den samme foreningen, besluttsomheten og entusiasmen! G7 kan starte” skrev han på bildet hvor alle de europeiske lederne var samlet, med unntak av Johnson, og sammen med de to EU-toppene, Ursula von der Leyen og Charles Michel som gjester toppmøtet.

Brexit kaster en skygge over G7-møtet ettersom EU og Storbritannia atter en gang krangler, nå over en avtale som allerede er signert, men som britene vil endre. Det handler om Nord-Irland protokollen og den administrative grensen i havet mellom Nord-Irland resten av Storbritannia. En avtale britene nå begynner å merke realitetene av.

Joe Biden, som selv har irske røtter, har understreket gang på gang hvor viktig det er at fredsprosessen på den irske øya ivaretas, og mange tror han kommer til å gi Johnson noen alvorsord. Men de kom ikke i går. Johnson beskrev sitt første møte med Biden som et “friskt pust”, og kjemien mellom de to beskrives som god til tross for at Biden tidligere har sammenlignet Johnson med Donald Trump.

Vaksiner til verden

Men de 7 er ikke der for å diskutere Brexit. De er der for å snakke om hvordan verden kan reise seg igjen etter pandemien. Helst på en bærekraftig og grønn måte. 1 milliard vaksinerer skal de 7 rike donere til fattigere land. Ikke i nærheten av nok, sier flere organisasjoner til de 7 lederne, som nå kan nyte en vakker utsikt over havet fra idylliske Cornwall, en region som har vaksinert flere enn 22 afrikanske land til sammen.

En ny rolle

Mens Johnson vil stake ut Storbritannias nye rolle og image utenfor EU, helst som “Global Britain”, vil Joe Biden trykke på “restart” knappen og vise at “America is back”. Det tradisjonelle, forutsigbare USA, som “leder” verden og støtter opp om internasjonale institusjoner og liberale verdier, og ikke minst er en motkraft til autokrati og totalitære regimer. Men det kan bli vanskelig hvis de vestlige landene fremstår som splittet og svake. Flere mener de mangler selvtillit og at de ser ut til å tvile på seg selv i en verden hvor Kina blir stadig mer mektig. Dessuten, “Global Britain” er en vits når Storbritannia er det eneste G7 landet som har kuttet i bistandsbudsjettet sier kritikerne, mange av dem i det britiske parlamentet.

Et royalt våpen

Boris Johnson har dratt inn sitt mektigste våpen, dronning Elizabeth og de mest høytstående medlemmene av hennes familie. Verdensledere synes utvilsomt det er stas å møte en historisk person som dronning Elizabeth og vil mer enn gjerne ha et bilde sammen med henne. Boris Johnson tror nok ikke karismaen han er så kjent for, kan vinne over de vanskelige samtalene som skal tas, ikke minst på tomannshånd mellom de enkelte lederne.

Boris Johnson sitt team har jobbet hardt med å fremme de tingene Biden og Johnson har til felles i forkant av møtet, klima og støtten til internasjonale organisasjoner. Johnson er ikke “Britain Trump”, kallenavnet han fikk fra Donald Trump, som var svært begeistret for både Brexit og Johnson da han tok over etter Theresa May. Johnson skrøt selv av Trump, men var tidlig ute med å gratulere Biden da han vant valget.

En arm rundt Biden

Macron la armen rundt Biden da de spaserte inn mot møtelokalene. Europeiske ledere føler seg ganske trygg på at Biden, som mener at det var et feilgrep av britene å forlate EU, vil gi Johnson noen alvorsord dersom Nord-Irland protokollen ikke blir respektert.

Et intimt møte

G7 ble dannet i 1976 og verden ser helt annerledes ut i 2021. De 7 vet nok at det må handlinger til, ikke bare ord og ikke minst samhold dersom den “eksklusive klubben” skal forbli relevant. Demonstranter har også samlet seg i Cornwall, mange mener G7 behandler verden som sin lekegrind eller at de bare snakker uten å handle, ikke minst når det gjelder klima.

Da førstedame Jill Biden snudde seg mot havet for å nyte utsikten, la mange merke til at det sto “LOVE” på jakken hennes, en sterk kontrast til tidligere førstedame Melania Trumps jakke, som hadde “I don’t really care, do you?” på ryggen. – Well, I think that we’re bringing love from America, sa Jill, som sier verden trenger samhold og håp i dette året av pandemien.

Men verden trenger også handling og det er ulike forventninger til hva de syv lederne vil gjøre for å bringe både samhold, håp og endring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s