Skandaleomsuste nr 10

“Absurd og latterlig” slik skal Boris Johnson selv ha beskrevet at han er statstminister, påstår Dominic Cummings om sin tidligere sjef.

Siden den gang har mye skjedd. Johnsons tidligere topprådgiver (Cummings) har blitt hans erkefiende, festskandalen i Downing Street endte med over 100 bøter, Johnson har overlevd et mistillitsforslag og to av hans viktigste ministre har trukket seg. Men hvis dette er “death by a thousand cuts”, må man lure på hvor mange kutt Johnson kan overleve?

Imponerende overlevelsesevne

Boris Johnson har blitt tilgitt mye. Statsministeren med det rufsete håret som møter opp uforberedt og snakker om Peppa Pig på en næringslivskonferanse, politikeren som ikke eier et pokerfjes, kan ha blitt opplevd som forfriskende når folk er lei av finkjemmede åleglatte politikere som “spiller seg” galant ut av alt. Tidligere statsminister David Cameron har riktig nok sammenlignet Johnson med en glatt grisunge fordi han tilsynelatende klarer å vri seg ut av enhver skandales grep med en letthet de færreste er forunt.

Og Johnson har overlevd mang en skandale.

Den siste i rekken endte med at en av Boris Johnsons innpiskere ble suspendert etter anklager om seksuell trakassering. Boris Johnson påstod først at han ikke visste noe om beskyldningene for deretter å snu og si at han ikke husket at han ble informert om det i 2019. Noe som var særdeles ukomfortabelt for hans egne ministre som nok engang ble sendt ut i ilden for å forsvare en statsminsiter som kort tid seinere måtte gå offentlig ut å beklage.

Komplisert forholdt til sannheten

Boris Johnson har lenge blitt beskyldt for å ha et komplisert forhold til sannheten.

To av hans viktigste ministre har nå trukket seg i det som ser ut til å være et forsøk på å distansere seg fra statsministeren. De ønsker ikke å bli svertet av hans lederstil. Kanskje håper de selv på å ta over toppjobben om ikke lenge.

Siden har en rekke statssekretærer, handelsutsendinger og parlamentariske sekretærer fulgt etter.

Fått nok

Stemningen i det konservative partiet beskrives som å nærmest være på bristepunktet. Advarselen om at et Downing Street med Boris Johnson aldri kommer til å bety ro og fokus, men kun den ene skandalen etterfulgt av den andre, ser ut til å ha blitt en realitet.

I følge flere britiske medier angrer flere nå på at de ikke stemte i mot Boris Johnson under mistillitsforslaget i juni. Siden den gang har de konservative tapt to viktige suppleringsvalg og mange parlamentsmedlemmer sitter igjen med en følelse av at folket hverken er villig til å glemme eller tilgi.

Mange frykter at Boris Johnson, som var en valgvinner som skapte stor begeistring i 2019, ser ut til å ha blitt en belastning for partiet. I så fall risikerer flere konservative at de kan komme til å måtte vinke farvel til setene sine ved neste valg dersom Boris Johnson er mannen som skal lede de inn i det. Allerede har flere lokalpolitikere måtte si adjø under lokalvalgene da de konservative ble hardt straffet for festlighetene under pandemien og Johnsons håndtering av skandalen.

Nå når to av hans viktigste ministre har trukket seg, finans- og helseministeren, er det mange som spår at Johnson er ferdig, at han aldri vil klare å reise seg igjen. Vil vi se en dominoeffekt de neste dagene ? Eller vil de andre ministrene forholde seg lojal. Allerede har flere av de gått offentlig ut og støttet Johnson. Nettopp det at hans ministre har slått ring om han og forholdt seg lojal når det har blåst som verst har utvilsomt gjort det enklere for Johnson å holde hodet over vannet, men nå når regjeringen har begynt å slå sprekker blir Johnson mer sårbar. Statsministeren står nemlig ovenfor sterke røster i partiet som vil ha han ut og som jobber intenst med å lykkes.

Tvinge Johnson ut

1922 komiteen kan komme til å endre reglene slik at et nytt mistillitsforslag kan skje allerede før parlamentet tar sommerferie. En komite i parlamentet skal også granske hvorvidt Boris Johnson løy i parlamentet om partygate skandalen.

En fersk meningsmåling viser at 7 av 10 briter mener Boris Johnson nå må gå av og nettopp det hadde nok mange i hans posisjon gjort på dette tidspunkt. Men Johnson ser ikke ut til å ha noen planer om å gi seg og i følge flere kilder skal Johnson selv ha sagt at han må bli dratt ut “kicking and screaming” fra Downing Street.

Flere spår nå at statsministeren vil bli tvunget ut, ikke om måneder, men dager eller timer.

I skrivende stund skal en delegasjon ledet av Michael Gove være på vei bort til Johnson for å overtale han til å trekke seg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s