Fortjente og ufortjente privileger 

“De sneik i køen, hvem tror de at de er”, “de burde stå i kø som alle oss andre” kritikken har haglet mot to kjente tv-fjes etter at de dukket opp ved Westminster Hall og ikke trengte å stå i kø for å komme inn. 

Inne i hallen lå en kvinne født inn i privilegier, med enorme og kostbare eiendommer i flere deler av Storbritannia, en som alltid var først i køen, ei som alltid var prioritert. En person som aldri trengte å bekymre seg for å betale strømregningen eller å finne en komfortabel plass på tribunen. 

Men så var hun “oss”, “vår dronning”, en 96 åring som jobbet til det siste, som tjente folket i 70 lange år. Hun var levende historie, “et symbol på hvem vi er”. 

Men symbol kan ikke snakke fritt, de kan ikke ha meninger, de må bite seg i tunga. 

Å være en samlende figur i dagens sprikende Storbritannia, i et rike preget av splittende retorikk, i en verden i stadig endring. I en slik verden kan du fort angre på det du sa, ikke det du lot være å si. 

En hemmelighetsfull dronning 

Mystikken om dronning Elizabeth har alltid vært der, hvilke statsministere likte hun egentlig? Hvem likte hun ikke? 

Hva hadde hun i den lille vesken hun bar med seg overalt? 

Folk kunne forestille seg hva det var, hvem hun var. At hun var akkurat som dem, enig med dem. 

Var hun autentisk i sin stillhet? Ga hun opp mye? Ville hun egentlig arve et slikt ansvar? 

Ei dronning som samlet folket etter at Brexit hadde splittet folket, etter at korona hadde isolert folket og etter at levekårkrisen hadde rammet folket. Var det i så fall privileger hun hadde krav på, rett til, fortjente?

 Først i køen 

Over 250 000 mennesker så dronning Elizabeths kiste på sørgeplattform, men ikke alle trengte å stå i den flere kilometer lange køen som strakk seg fra Southwark Park til Westminster Hall.

Til manges store irritasjon ble parlamentsmedlemmer prioritert. De slapp kø og kunne ta med seg fire personer, men de har da tross alt en viktig jobb å gjøre, selv om all normal politisk aktivitet var satt på pause under perioden med nasjonal landesorg. 

David Beckham sneik ikke i køen. Han drakk kaffe og delte smultringer med de som stod foran og bak. PR-strategi eller ikke, han ble hyllet for det. For å ikke benytte seg av privilegier han kanskje ville ha fått.

De kjente tv-vertene Holly Willoughby og Phillip Schofield kom med en offentlig forklaring hvor de bedyret at de ikke hadde sneket i køen, men var på jobb og laget tv. De tok ikke plassen til noen. De hadde ikke et stille øyeblikk foran kisten til dronning Elizabeth.

Likevel, en underskriftskampanje som krever at de blir sparket ut av programmet, This Morning, har nådd over 30 000 underskrifter, og hetsen og sinnet mot de to koker fortsatt i sosiale medier. 

I følge britiske tabloider skal stormen i media ha gått så mye inn på Holly at hun vurderte å slutte i jobben. 

“De kommer ikke til å slutte i jobben fordi de liker privilegiene de får gjennom den», skrev en Facebook bruker. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s