En tøff start

“Back again? Dear, oh dear” sa kong Charles da han tok i mot Liz Truss for den ukentlige audiensen. Hva som ble sagt når døren bak de to ble lukket vet vi ikke, men alle vet at den nye statsministeren er i trøbbel.

Truss har nettopp lagt bak seg et landsmøte som beskrives som en tragedie. “Hun er ferdig” og “vi er ferdig” var setninger som ofte ble hørt under den 4 dager lange samlingen. Få tror nå at de konservative i det hele tatt kan overleve sin nye statsminister.

Men Liz Truss hadde jo en plan, en plan om å kutte skatter og få økonomien til å vokse. Men i sentralbanken satt folk med dype rynker og fulgte med mens Truss kuttet toppskatten for de rikeste, kuttet inntektsskatten fra 20 til 19 prosent og kuttet økningen i folketrygdeavgiften som hennes forgjenger innførte. Samtidig skulle majoriteten av hushold få strømregningen fryst på rundt 2 500 pund i året. Totalt koster en slik pakke over 100 milliarder pund. Men hvor skal de pengene komme fra når Truss også nekter å kutte i offentlige tjenester.

I et forsøk på å kontrollere inflasjonen og et fallende pund satte sentralbanken opp renten og begynte å kjøpe inn statsobligasjoner. Men slike kjøp varer ikke evig, og på fredag er det stopp.

Markedet er nervøst, investorer usikre og konservative politikere fortvilte.

U-turn

Liz Truss har malt et bilde av seg selv som bestemt og urokkelig, en leder som er villig til å presse igjennom upopulære forslag og få det som hun vil. Mange har trukket paralleller til Margareth Tatcher, men Liz Truss ble tvunget til å snu brått, det blir ingen skattekutt for de aller rikeste likevel.

Nå spekuleres det i om hun og finansministeren vil bli tvunget til å bråbremse og snu nok engang. Blant annet når det gjelder skrotingen av den planlagte økningen i selskapsskatt.

I følge opposisjonen har vi nå en økonomisk krise som er født ut av Downing street og regjeringens katastrofale valg, mens flere i hennes eget parti vist nok vurderer å enten finne en person som kan erstatte henne umiddelbart (Theresa May, Ben Wallace?) eller stemme med opposisjonen for et nyvalg. I ifølge øyner og ører inne i 1922-komiteen skal flere konservative foretrekke å bli knust i et nyvalg enn å være vitne til krisen som nå utspiller seg og at partiet blir ødelagt som følge av den.

Liz Truss har ikke vært statsminister lenge, hun flyttet inn i Downing Street 6 september etterfulgt av en lang sørgeperiode for dronning Elizabeth som satt alt på pause. I følge kritikerne har hun klart å ødelegge mye i rekordfart. Kan Liz Truss klare å reparere i rekordfart, eller vil “flokken” snu seg mot henne også?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s