Truss kjemper for sitt politiske liv

“In Liz we Trust” var slagordet da Liz Truss kjempet om nøklene til Downing Street i sommer. Men tillit er ikke enkelt vinne og i disse dager er det lederkampens taper, Rishi Sunak, som har vunnet det økonomiske argumentet. Han har ikke engang trengt å si “hva var det jeg sa”.

Liz Truss sin flaggskip politikk har blitt revet i stykker av hennes nye finansminister Jeremy Hunt. Markedet så ikke ut til å ha tillit til Truss sitt vekstprosjekt hvor mantraet var at skattekutt ville få økonomien til å vokse, resultatet ble det britiske medier har beskrevet som en økonomisk krise og sentralbanken så seg nødt til å gripe inn.

Ikke bare har Liz Truss blitt tvunget til å erstatte sin gode venn Kwasi Kwarteng med Jeremy Hunt, det er også ventet at budsjettet som ble presentert i september vil bli erstattet av et helt nytt. Hunt har nemlig hintet om at sparekniven vil komme fram og at andre skattekutt enn de som allerede har blitt reversert kan stå for tur.

Alle følger nå nøye med på hvordan markedet vil reagere på byttet av finansminister. Vil det være nok til å skape ro og gi Truss en ny start?

Kan bli erstattet

Liz Truss risikerer selv å bli erstattet. Kritikerne beskylder henne for uansvarlig politikk og for å ha ødelagt det konservative partiets rykte som det økonomisk ansvarlige partiet.

Til om med Joe Biden har brutt med vanlig diplomatisk protokoll og vært uvanlig kritisk til en nær alliert. Da han fikk spørsmål om Truss sin økonomiske poltikk svarte han “It was predictable…I wasn’t the only one that thought it was a mistake.”

Ber Truss om gå

Tre konservative parlamentsmedlemmer har offentlig gått ut og bedt Truss om å trekke seg. Andre krever en unnskyldning for risikospillet. Den konservative politikeren, Robert Halfon sier regjeringen har sett ut som “libertarian jihadists” og har behandlet landet som laboratoriemus.

Konservative parlamentsmedlemmer har allerede snakket om mulighet for at Rishi Sunak kan to over dersom parlamentsmedlemmene kan samle seg bak han slik at man slipper en ny lederkamp som går ut til medlemmene av partiet. Forsvarsminister Ben Wallace og lederen av underhuset Penny Mourdant har også blitt nevnt. Det spekuleres til og med i om et comeback fra Boris Johnson kan være aktuelt.

Truss sine støttespillere håper Truss kan få en ny start med sin nye finansminister, men flere konservative politikere tror ikke hun kan reddes. Mange tror hun vil være ute før jul nettopp fordi hun har mistet autoritet og tillit. Flere snakker om at det er best å rive av plasteret med engang å få en ny leder på plass før neste parlamentsvalg som må skje innen januar 2024.

Dystre meningsmålinger

Liz Truss har en approval rating på -51 i følge Ipsos måling. To tredjedeler (67 prosent) av britene sa til Ipsos at de var misfornøyde med prestasjonen hennes. Mens bare 16 prosent var fornøyd. Noe som gjør henne mindre populær en det Boris Johnson noensinne var.

Satirisk spill

Et selskap har utnyttet situasjonen.

«In Liz We Trust?» fra Construct kan brukere delta i det som beskrives som ” en G7-nasjons katastrofale og selvforskyldte økonomiske nedgang”.

Spillere kontrollerer “Liz” mens hun samler inn penger fra vanlige borgere og leverer dem til finansnæringen i City.

Foreløpig ser Liz Truss sin drøm om deregulering og skattekutt ut til å forbli nettopp det, en drøm.

En drøm som i hvert fall inntil videre har fått seg en kraftig knekk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s